Alex perez A Ifb Uyzh Kz0 unsplash

Story

Tidsriktig

Vi prøver å spare tid. Vi mister stadig litt. Vi tenker vi har all tid i verden. Dyrebare sekunder og minutter tikker og går. Nøkkelen til mer verdifull tid er å investere den i noe som er verdt å huske.


Sosial relasjoner er den enkeltfaktoren som er viktigst for å leve et langt og lykkelig liv. Det sier Ole Petter Hjelle som er lege, hjerneforsker og forfatter. Og han snakker om kvaliteten av disse, og ikke nødvendigvis antallet relasjoner.

I møte med det siste tiåret har tiden slått seg opp som noe av det mest verdifulle vi kan eie. Det er blitt den nye luksusen. Fordelingen av hvordan vi bruker tiden i løpet av et døgn har endret seg dramatisk i takt med den teknologiske utviklingen. Det er nok derfor tid er blitt noe av det mest attraktive og dyrebare vi kan tenke oss. Noen minutter og sekunder ekstra. Vi ønsker oss opplevelser som fanger tiden. Lar den stå stille lenge nok til at vi kan lagre, huske og dele opplevelsen videre.

Togethering er tendensen. – Trenden er klar. Grunder av Harvest Magazine og rådgiver i tba, Anders Aakre er sikker i sin sak: – La oss være sammen. La det være enkelt med en uovertruffen kvalitet. Strø opplevelsen med skjule perler og skap en historie som er verdt å videreformidle. Vi søker sosiale medie-vennlige steder. Ikke nødvendigvis fordi vi vil dele den med alle, men fordi sosiale medier har gjort det visuelt kristisk når vi velger destinasjon. Og når vi reiser, ønsker vi å dokumentere opplevelsene og dele den med venner og familie. Han estimerer at eventbransjen vil vokse med ti prosent den kommende tiden. Fordi vi er blitt vant til å betale for tjenester i større grad enn tidligere. Vi ønsker oss ekspertisen og autentisiteten på destinasjonen vi velger oss. Vi vil dit ingen andre har vært og vi vil spise kråkeboller med skje, direkte fra dykkerens hånd. Vi vil holde pusten sammen mens snøuglen jakter lemen over markene bortenfor. Eller vi vil vandre gjennom museumskorridorer og beundre kunsten i stillhet, sammen med venner og famile. Men vi rekker ikke å lete opp alt dette selv. Når vi tenker tilbake på tiden vi investerer i andre vil at det skal være et kjært minne. Opplevelsen vi hadde sammen skal kunne være et samtaleemne på et senere tidspunkt og vi skal kunne dele den med de som ikke hadde anledning til å være med denne gangen.

Friends Tkrrvwxjb_8
Friends Azmmuy2Ql6A

Ren lykke kan fort dreie seg om å være tilstede. Bare være. Hjerneforskeren er opptatt av hvordan vi bruker tiden vår. Bekymret over at tiden vi tilbringer med hverandre er i ferd med å pulveriseres av digital teknologi. Ikke bare bruker vi nesten ti ganger mer tid på teknologi i dag enn det vi gjorde i 2007, men det stjeler tid fra nettopp: sosiale relasjoner. Ole Petter Hjelle kan ikke si nok ganger hvor viktig det er for oss mennesker å være sammen med andre, og hvor mye det betyr for vår mentale helse.

– Det er i møte med andre mennesker vi utvikler oss, sier han.

Elleve år mener forskere at vi vil bruke av tid på mobilen i løpet av et 80 år langt liv. Å investere tid i menneskene rundt deg vil kunne gi deg flere år ekstra å leve. Du kan velge å logge på livet. Gleden over en god opplevelse varer mye lenger enn gleden over noe annet. Blir et øyeblikk bedre av å dele det med andre?

– Ja! mener Ole Petter Hjelle.

Island Mnm04Lzj0W4

Eksperimentet: Tenk deg at du skulle tilbringe ett år på en øde øy. Du har alt du trenger av mat, drikke og tak over hodet. Men du er alene. Du skal være det i 365 dager. Du har sand mellom tærne, men ingen telefon, ingen internett og ingen kontakt med omverdenen. Hva ville du savnet mest? Kaffe med bestefar? SOME-oppdateringer? Småprat? Festene med venner? Å dele dagene med noen andre? De fleste av oss ville blitt ensomme etter veldig kort tid. Det sier noe grunnleggende om våre sosiale behov og relasjonenes betydning for vår lykke og livskvalitet.